Hoe leg je aan jonge kinderen uit wat een vegetariër is?

Steeds meer mensen zijn of worden vegetarisch.
Babysits vertaalt de info naar kindermaat in dit gastartikel.

Babysits Kids

Steeds meer mensen zijn of worden vegetarisch. Ze krijgen meer kennis over de impact van de industrie op het milieu en hoe slecht mensen met dieren omgaan. Dit is voor velen een reden om te stoppen met het eten van vlees en vis. De kans dat kinderen horen dat bepaalde mensen vegetarisch zijn is groot. Maar hoe leg je nu precies uit wat vegetarisch inhoudt?

Wat is vegetarisch zijn?

Wanneer je op de volgende manier uitlegt begrijpen de meeste kinderen wel wat je bedoelt:

Wanneer je vegetarisch bent betekent dit dat je geen gedode dieren eet. Je eet dus geen vlees, vis, insecten of gevogelte.”

Natuurlijk houdt het vegetariër zijn voor vele mensen ook in dat zij geen slachtafval, zoals gelatine of niet-vegetarisch stremsel of ander verstopt vlees eten. Deze informatie kun je achterwege laten als je denkt dat dit te ingewikkeld voor ze wordt. Mocht je het toch willen uitleggen dan kun je dit op de volgende manier doen;

“Soms komt het voor dat er vlees zit in voedsel waarvan je het helemaal niet verwacht. Er zitten bijvoorbeeld stukjes vlees in bepaalde snoepjes of toetjes en soms zelfs in bepaald kaas. Dat is waarom vegetariërs deze producten ook niet eten.”

Waarom eet jij geen vlees en vis?

Het antwoord op de vraag waarom jij geen vlees of vis eet, is vaak moeilijker uit te leggen. Als je zelf vegetarisch bent heb je deze vraag vast vaak voorbij horen komen. Voor iedereen is er een andere reden om vegetarisch te zijn, maar hoe leg je jouw reden goed uit aan een jong kind? We hebben de drie belangrijkste redenen hieronder opgesomd, samen met een manier waarop je het duidelijk aan kinderen kan uitleggen.

Voor de dieren

De meest voorkomende reden om vegetarisch te zijn is voor de dieren. Nu wil je natuurlijk niet in geuren en kleuren uitleggen hoe slecht de mens met dieren omgaat. Dit zou een traumatisch effect kunnen hebben op de kids. Je kan dit op een minder heftige manier duidelijk maken. Zo kun je bijvoorbeeld het volgende zeggen:

“Voordat er vlees of vis op je bord ligt om op te eten, was dit een levend dier, zoals bijvoorbeeld een kip of een koe. Helaas hebben deze dieren vaak helemaal geen leuk leven gehad en leven ze vaak alleen maar om te eindigen als eten voor mensen. Door geen dierlijke producten meer te eten of te gebruiken, zorg je ervoor dat minder dieren zo’n slecht leven hebben.”

Je zou het nog iets makkelijker kunnen maken en het volgende kunnen zeggen:

“Mensen behandelen honden en katten als vrienden en zouden deze nooit opeten. Ik vind dat we koeien, schapen, varkens, vissen en kippen net zo goed moeten behandelen en deze ook niet op moeten eten. Daarom ben ik vegetarisch”

Voor de gezondheid

Een andere veel voorkomende reden om vegetarisch te zijn is gezondheid. Dit kun je op de volgende manier uitleggen:

“Als je stopt met het eten van dierlijke producten wordt de kans kleiner dat je bepaalde ziektes krijgt. Dit komt omdat er soms stofjes in bepaalde dierlijke producten zitten die niet goed zijn voor het menselijk lichaam. Als je die niet meer eet, dan krijgt je lichaam ook meer energie.“

Voor de aarde

We weten allemaal dat de vleesindustrie slecht is voor het mileu, maar hoe kan je dat in Jip-en-Janneketaal uitleggen aan kinderen? Je zou het bijvoorbeeld op de volgende manier kunnen uitleggen:

“Tijdens het klaarmaken van het vlees voor de verkoop in de winkels, komen er heel veel slechte gassen vrij. Deze slechte gassen zijn broeikasgassen. De gassen zorgen ervoor dat de aarde snel opwarmt, waardoor het ijs op de Noord- en Zuidpool smelt. Dit is erg gevaarlijk voor al het leven op aarde.”

Download hieronder de handige infographic. Deze kan je kind helpen om de aandacht bij het onderwerp te houden en het beter te kunnen visualiseren.


Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Babysits, het online platform waar babysitters en ouders in contact kunnen komen met elkaar. Babysits geeft om de toekomst van de kinderen. Door middel van vele knutselwerkjes wil Babysits kinderen op een speelse manier onderwijzen over klimaatverandering.

Blijf op de hoogte