Hoe verleid je een vleeseter om eens veggie te eten?

Ja hoor, het kan. Een goed veggie gerecht kan door iedereen gesmaakt worden. Naast een lekker recept heb je ook praktische richtlijnen nodig om het geheel tot een goed einde te brengen. Steek je veggie gerecht in een verleidelijk kleedje door deze zeven tips te volgen.

Mooi Presentatie

1. Zorg voor een smakelijke naam van je gerecht

Een “Thaise curry met wokreepjes en dampende rijst” verleidt meer mensen dan “curry met tofu”. Probeer op een zo smakelijk mogelijke manier het gerecht te beschrijven. Sommige benamingen zoals tofu of seitan schrikken conservatieve eters af. In dat geval gebruik je beter wokreepjes of veggie balletjes. Deze benamingen zijn herkenbaarder en zullen hen meer aantrekken. Het is niet altijd nodig om bij elk veggie gerecht het voorvoegsel veggie of vegetarisch te gebruiken. Een groen blaadje, een groene V of het Donderdag Veggiedag logo duidt net zo goed op een subtiele manier de aard van het gerecht aan.

2. Zorg dat het gerecht voldoende vult

Gebruik een eiwitrijk product zoals vleesvervangers, peulvruchten en noten of vul uw gerecht aan met wat rauwkost. Veggie gerechten zijn geen synoniem voor salades of lichte maaltijden, gebruik dus ook voldoende vetten.

3. Vertrek vanuit de groenten in plaats van het vlees

Bedenk je een nieuw vleesgerecht? Bespaar jezelf dan tijd en moeite en bedenk er meteen een vegetarische variant van. Gebruik standaard groentebouillon en vegetarische sauzen zodat die gerechten voor iedereen toegankelijk zijn.

4. Let op de umamifactor

Maak rijkelijk gebruik van smaakmakers zoals kruiden, marinades, sojasaus, look, gember en gebruik voldoende zout.

5. Bak, rooster en bruin je ingrediënten

Mensen missen soms de smaak van gebakken voedsel in veggie gerechten. Rooster een deel van je groenten, bak de rijst, gratineer je gerechten of verwerk iets gefrituurd (zoals pakora’s, falafel of kroketjes) in je gerecht en niemand zal iets tekort komen.

6. Zorg voor wat bite

Een gerecht dat alleen maar uit zachte groenten met puree en saus bestaat is zonde. Verwerk er iets met een korstje in, het zal meteen voor meer structuur zorgen: gebakken aardappelen, een loempia, een groentetaartje, wat rauwkost of kort geblancheerde groenten, gebakken noten of pitjes. Er is meer dan voldoende keuze om je veggie gerecht dat aantrekkelijke en smakelijke extraatje te geven.

7. Presentatie is key

Stoofpotjes kunnen vaak als een ‘kwak’ op een bord belanden. Om dat te voorkomen kan je het stoofpotje afwerken met veggie balletjes, een groentebeignet, wat verse kruiden of wat bruin geroosterde noten. Serveer er een fris kleurig slaatje bij of een aparte groente. Denk bij de keuze van de groenten ook na over het kleurenpallet op het bord.

Blijf op de hoogte