Vegetarisch... Wat is het en wat is het niet?

Over de invulling van veggie voeding wordt al eens gediscussieerd. “Mag je dan nog vis?” of “Hoe zit het dan met kip?” zijn geen ongewone vragen. Daarom helpen we voor eens en voor altijd een aantal misverstanden uit de wereld rond vegetarische voeding.

Veggie

Een gerecht is vegetarisch als het geen ingrediënten of producten bevat die afkomstig zijn van gedode dieren.

Met andere woorden, een vegetarisch gerecht bevat geen:

  • vlees (inclusief gevogelte),

  • vis (inclusief week- en schaaldieren),

  • andere ingrediënten van gedode dieren zoals: gelatine, dierlijk bouillon, dierlijke slachtvetten, enzovoort.

Een vegetarisch gerecht mag dus wel zuivel (melkproducten, kaas, ijs) en eieren bevatten of bestanddelen van melk of eieren.

Een gerecht is veganistisch wanneer er geen dierlijke producten bij het tot stand komen ervan gebruikt werden.

Met andere woorden, naast bovenstaande omschrijving van vegetarische voeding, bevat een veganistisch of 100% plantaardig gerecht ook geen:

  • zuivel of zuivelbestanddelen (melkproducten, boter, kaas, room, ijs,...)

  • eieren of eierbestanddelen

  • honing

Een paar opmerkingen:

  • In de praktijk zult u wel eens iemand tegenkomen die vis als vegetarisch beschouwt, maar dat is eigelijk niet correct.

  • Veel kazen zijn gestremd met lebferment, dit is afkomstig van de maag van een kalf (een slachtproduct). Enkel kazen gestremd met microbieel stremsel zijn echt vegetarisch, hoewel niet alle vegetariërs dit onderscheid maken.

  • Producten als suiker of alcohol hebben op het eerste zicht niets te maken met het al dan niet vegetarisch of veganistisch zijn. Toch kunnen sommige wijnen, bieren of andere dranken dierlijke producten bevatten of ermee geklaard zijn.

  • Of producten of gerechten biologisch zijn of niet heeft in theorie niets te maken met het al dan niet vegetarisch zijn. Een biologisch product is geteeld volgens een bepaalde, milieuvriendelijke productiewijze en kan bijvoorbeeld ook vlees zijn. In de praktijk is het wel zo dat er een verband bestaat tussen liefhebbers van veggie voeding en hun consumptie van biologische producten.

  • Macrobiotisch is niet hetzelfde als vegetarisch. Vlees en vis zijn slechts uitzonderlijk aanwezig in de macrobiotische keuken, maar niet uitgesloten.

Blijf op de hoogte