Libanese sharing appetizers
In deze Midden Oosterse sharing brengt Sumac een friszure toets met hints van citrus, gember, limoen en kruidnagel. Een warme aanvulling op je menukaart.
Ingrediënten
- Butternut / Sumac / olijfolie / pompoenpit / limoen / zeezout / granaatappelpitten / peper zwart Lampong
- Hummus / Muhammara / Kalamata olijven / olijfolie / pistachepitten / Sumac / munt / WSB Chermoula
- Baba Ganoush of Zaalouk / cashew / munt / platte peterselie / Chili flakes
- Falafel
- Flatbread of Turks brood of Pinsa
Methode
- Reinig de pompoen grondig maar schil hem niet. Snij in de lengte door en ontpit. Snij het vruchtvlees in partjes 8 cm lang en 3 cm breed. Meng met olijfolie en kruid met zeezout en zwarte Lampong peper. Plaats in de oven, 25 min. op 220°C tot goudbruin.
- Werk af met geroosterde pompoenpitten, olijfolie, limoensap, granaatappelpitten en Sumac.
- Verdeel de hummus en Muhammara over een decoratieve schaal en pimp met olijfolie, Chermoula en Sumac. Werk af met Kalamata olijven, pistachenoten en munt.
- Werk de Baba Ganoush of Zaalouk af met cashew, Chili flakes en platte peterselie.
- Bak de falafel en dien alles samen op met brood en een potje Sumac.
Weetjes:
- Zaalouk: salsa van aubergines, rode ui, tomaat, olijfolie, knoflook, Chermoula en zeezout.
- Baba ganoush: Mediterraanse auberginedip met look, (tahini), citroen en Ras el hanout.
- Muhammara: dip van geroosterde paprika’s met (wal)noten, olijfolie, knoflook, Chermoula, granaatappel, zwarte peper en zeezout.
Sumac is een overheerlijke smaakmaker uit het Midden-Oosten die van nature in het wild groeit op droge rotsachtige grond in het Middellands zeegebied.
De purperbruine vruchten worden gemalen en gebruikt als specerij.
De bessen worden, vlak voor ze rijp zijn, geoogst en vervolgens in de zon gedroogd. Na het malen krijgt men een friszuur complex en gelaagd poeder met een heel kenmerkend aroma met hints van gember, limoen en kruidnagel.
Goede kwaliteit herken je aan een zure geur, denkend aan gedroogd fruit, een zure smaak met licht-zoute touch.
Sumac haalt de van nature aanwezige mineralen in bereidingen naar boven waardoor je minder of geen zout nodig hebt om af te werken.