Vegetariër, flexitariër, ...

Een groot deel van de Belgische bevolking eet graag af en toe vegetarisch, zonder daarom vegetariër te zijn. Zij kiezen vaak voor vegetarisch als ze de kans ertoe zien. Daarnaast zijn in België naar schatting zo’n half miljoen ‘echte’ vegetariërs.

Alpro Quiche Kerstomaatjes

De 'echte' vegetariër 

Er zijn 8 procent ‘echte’ vegetariërs in België. Misschien ben je ze nog nooit tegengekomen omdat je aanbod hen nog niet voldoende kan boeien en ze daarom sowieso niet massaal bij je binnenspringen. Of misschien ken je ze wel en heb je ze al eens horen 'zeuren'. Deze mensen vormen een van de meest overtuigde en kritische groepen onder het potentiële restaurantcliënteel. Ze zijn beperkt in aantal, maar ze zijn wel opiniemakers. Pers en media besteden aandacht aan hun activiteiten en uitspraken. Bovendien bepalen ze in belangrijke mate mee waar een groep gaat eten. 


De 'bijna-vegetariër' of flexitariër 

De ‘bijna-vegetariër’ is zo goed als vegetariër maar durft wel eens een uitzondering maken, misschien omdat hij of zij geen lekkere veggie optie op het menu vindt. Vaak gaat zo iemand dan voor een visgerecht. 


De 'parttime vegetariër' 

Daarnaast zijn er een hele hoop mensen die parttime vegetariër zijn. Zij lusten graag een veggie gerecht, maar eten ook nog vlees of vis, dus je zal hen niet horen klagen dat er niets vegetarisch op de kaart te vinden is. Toch zal het hen bekoren wanneer er bij jou wél creatieve gerechten zonder vlees of vis geserveerd worden. Deze groep groeit snel, om diverse redenen.


Religieuze groepen 

Vegetarische en veganistische maaltijden zijn bijzonder geschikt voor bepaalde religieuze groepen. Bijvoorbeeld de Indische bevolkingsgroep in Antwerpen, bestaande uit mensen van vooral de hindoe- en jainreligies, eet doorgaans vegetarisch. Ook voor Moslims, die geen varkensvlees eten, is een vegetarische schotel een ‘veilige’ optie. Orthodoxe Joden mogen dan weer geen zuivel en vlees vermengen of in één maaltijd eten. Dus is een maaltijd zonder vlees of zuivel voor hen een goede keuze.

Wanneer mensen van andere culturen of religies zich buiten de eigen gemeenschap begeven (vrijwillig of onvrijwillig, bijvoorbeeld bij opname in een hospitaal), schakelen ze vaak over op vegetarische voeding omdat het risico om iets ‘verkeerds' te eten hierdoor kleiner is. 


Mensen met allergieën 

De bekendste allergieën in verband met dierlijke producten zijn koemelkallergie en lactose-intolerantie. Puur plantaardige (veganistische) producten zijn voor deze mensen dus ‘safe'. Daarnaast is er ook sprake van een stijgende intolerantie aan verwerkte dierlijke producten zoals vleeswaren of vispaté, waarbij mensen allergisch reageren op de hulpstoffen zoals MSG, kleurstoffen, smaakstoffen, enz. 

Blijf op de hoogte