Waarom eet men veggie?

Mensen eten om verschillende redenen geen of minder vlees. 

voor de smaak:

Vegetarisch eten kan erg lekker zijn. En het is eens iets nieuws: nieuwe producten, nieuwe smaken, nieuwe bereidingswijzen, nieuwe recepten. Uit alle delen van de wereld, in alle geuren en kleuren.

voor de gezondheid:

Belgen eten te weinig groenten en fruit en te veel vlees en andere dierlijke producten. Gezond vegetarisch eten betekent minder dierlijke vetten en cholesterol, meer vezels, meer groenten en fruit. Een overmatige vleesconsumptie verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, sommige kankers, overgewicht en diabetes. Sommige mensen zijn bovendien allergisch aan vlees, vis of andere dierlijke producten.

voor het milieu

Veeteelt is verantwoordelijk voor heel wat negatieve gevolgen voor het milieu. Zo valt 18% van de mondiale broeikasuitstoot toe te schrijven aan de veeteelt. Dat is meer dan wat de transportsector en het verkeer veroorzaken. Meer en meer mensen worden zich bewust van deze link en gaan om het milieu te sparen niet alleen papier recycleren en meer het openbaar vervoer nemen, maar ook wat minder vlees eten.

voor de dieren

In België worden jaarlijks zo'n 285 miljoen dieren gedood voor voeding. Een gemiddelde Belg eet tijdens zijn leven een derde van een paard, 5 runderen en kalveren, 7 schapen en geiten, 24 konijnen en wild, 42 varkens, 43 kalkoenen en ander gevogelte, 789 vissen en 891 kippen. Deze dieren worden voor het grootste deel gekweekt in intensieve omstandigheden, met grote vleesschandalen (BSE, varkenspest, dioxine, vogelgriep…) tot gevolg.

voor andere mensen

Ook de honger in de wereld en de stijgende voedselprijzen zijn voor veel bewuste consumenten een argument om minder vlees te eten. Een groot deel van de mondiale graan- en sojaproductie wordt immers gebruikt voor diervoeder, terwijl het efficiënter zou zijn om deze gewassen rechtstreeks te gebruiken voor menselijke consumptie.

Blijf op de hoogte