Rainbow Poke Bowl met pinda-kikkererwten dahl

Deze poké bowl is ideaal als meeneemgerecht.
Serveer de waaier van kleurrijke toppings in een handige meeneembowl en het eindresultaat is even mooi als de restaurant versie. 

Mg 9913 Online 2
  •  10 personenp
  •  Hoofdgerecht, Zomer, Winter, Vegetarisch, Veganistisch, Salade, Lactosevrij, Take-away, Streetfood
  •  10 personenp
  •  0minutenmin
  •  Hoofdgerecht, Zomer, Winter, Vegetarisch, Veganistisch, Salade, Lactosevrij, Take-away, Streetfood

Ingrediënten

  • 750 g kikkererwten, uit blik
  • 750 ml kokosnoot drink - Alpro
  • 2 tl kurkuma
  • 40 g look, fijngemalen
  • 40 g gember, vers
  • 3 tl Chark el Awsat specerijenmengeling - Verstegen
  • 100 g pindakaas
  • 800 g broccoli roosjes, geblancheerd
  • 1 kg partjes zoete aardappelen, geblancheerd
  • 100 ml sojasaus
  • 150 ml citrussap
  • 50 ml agavesiroop
  • 1 kg rode kool, geraspt
  • 20 ml sesamolie
  • 50 ml neutrale olie
  • 3 norivellen, fijngehakt (of zeewiervlokken)
  • 50 g sesam (of Gomasio)
  • 30 g bruine suiker
  • 50 ml sojasaus
  • 50 ml rijstazijn
  • 1 el chilivlokken
  • 400 g bruine rijst, gekookt
  • optioneel: verse kruiden zoals koriander of munt
Eva

EVA biedt als onafhankelijke specialist al 18 jaar info, workshops en inspiratie over alles wat met veggie en vegan te maken heeft. We maken het je makkelijker om veggie te koken, of om plantbased producten in de markt te zetten.

Methode

  1. Voor de pinda-kikkererwten dahl: Breng de kokosmelk aan de kook en voeg alle specerijen en smaakmakers (look, gember, kurkuma, Chark el Aswat, pindakaas) toe. Kruid met peper en zout. Laat 10 minuten op een laag vuurtje pruttelen, voeg de kikkererwten toe. Laat nog eens 10 minuten pruttelen en zet aan de kant.
  2. Voor de groenten met ponzu dressing: Warm de oven tot 200°C. Meng de sojasaus met de agave en citrus tot een frisse ponzu dressing. Doe de geblancheerde groenten in een ovenschotel en overgiet met de dressing. Zet in de oven en bak nog even kort (10 minuten).
  3. Voor de rode kool: Warm de sojasaus, rijstazijn, bruine suiker met de fijngehakte norivellen in een steelpannetje kort tot de suiker gesmolten is. Giet de saus in een kom en roer er de oliën onder. Kruid naar smaak. Giet de saus over de rode kool en meng goed. Roer er de sezamzaadjes en chilivlokken door.
  4. Stel de poké bowl samen: Neem een grote kom en leg hier eerst de bruine rijst in. Leg daarnaast de kikkererwten dahl, gevolgd door de oranje zoete aardappel en de groene broccoli in ponzu dressing. Als laatste volgt de paarse rode kool.
  5. Werk de bowl af met pindanoten, verse kruiden en chilivlokken.

TIPS EN VARIATIES

  • Traditioneel wordt voor de ponzu de Japanse citrusvrucht yuzu gebruikt. Gezien yuzu in België niet makkelijk te vinden is - en bovendien zeer prijzig is - kan je deze vervangen door limoen, citroen of zelfs sinaasappel of pompelmoes.
  • Indien beschikbaar, kan je de fijngehakte norivellen vervangen door zeewiervlokken.
  • De belangrijkste regel bij het samenstellen van een poké bowl is kleur! 
  • Zorg dat de kleuren van de regenboog zoveel mogelijk vertegenwoordigd zijn. Ga dus niet enkel voor oranje-gele of groene tinten maar kies voor een leuke mix. Binnen deze kleuren kan je eindeloos variëren. Kies bv. paksoi ipv broccoli, wortel ipv zoete aardappel, rode biet ipv rode kool,...
  • De poké bowl kan zowel koud als warm geserveerd worden. 
  • Ideaal als frisse bowl in de zomer of met warme groentjes in de winter.

Blijf op de hoogte