Glocal - tips & tricks

In 2021 gingen de Streetfood recepten in battle, in 2022 tackelen we de Classics.
Dit jaar gaan we Glocal! ''Think global, create local'

Laat je inspireren door wereldse smaken en interpreteer dit met locale ingrediënten naar je eigen plantaardige versie.

Wanneer is een gerecht plantaardig, en wat is het verschil met vegetarisch? Op deze pagina vind je tips & tricks en zetten we de verschillen op een rijtje.

Chefs Pro Veggie Landscape Visual 02

Een gerecht is vegetarisch als het geen ingrediënten of producten bevat die afkomstig zijn van gedode dieren. Een gerecht is veganistisch (plantaardig) als het geen dierlijke producten bevat.

  • BOUILLON:
    Kip-, runds- of visbouillon wordt gemaakt met slachtafval en is bijgevolg niet vegetarisch en niet plantaardig.

  • GELATINE:
    Is afkomstig van slachtafval, dus niet vegetarisch en niet plantaardig

  • HONING:
    Voor honing wordt geen dier gedood dus het is vegetarisch, maar het is een dierlijk product dus niet plantaardig.

  • EIEREN:
    Voor eieren wordt geen dier gedood dus het is vegetarisch, maar het is een dierlijk product dus niet plantaardig.

  • ZUIVEL:
    Voor zuivel wordt geen dier gedood dus het is vegetarisch (*), maar het is een dierlijk product dus niet plantaardig.

    (*) veel kazen zijn gestremd met lebferment, afkomstig van de maag van een kalf (een slachtproduct). Hoewel niet alle vegetariërs dit onderscheid maken, zijn enkel kazen gestremd met microbieel stremsel echt vegetarisch.

lees meer >>


TIPS & TRICKS

  • Umami
    Mensen missen soms de smaak van gebakken voedsel in veggie gerechten. Rooster een deel van je groenten, bak de rijst, gratineer je gerechten of verwerk iets gefrituurd in je gerecht.
  • Kruiding
    Maak rijkelijk gebruik van smaakmakers zoals gedroogde en verse kruiden, marinades, sojasaus, look, gember en gomasio.
  • Textuur
    Een gerecht dat alleen uit zachte groenten met puree en saus bestaat is niet aantrekkelijk. Verwerk er iets met een korstje in, dat geeft meteen meer structuur: gebakken aardappelen, een loempia, een groentetaartje, wat rauwkost of kort geblancheerde groenten, gebakken noten of pitjes. Er is meer dan voldoende keuze om je veggie gerecht dat aantrekkelijke en smakelijke extraatje te geven.
  • Naamgeving
    Geef je gerecht een catchy naam. Beschrijf het gerecht zo smakelijk mogelijk. ‘Thaise curry met wokreepjes en dampende rijst’ verleidt meer dan ‘curry met tofu’. Ongewone benamingen - zoals tofu of seitan - kunnen afschrikken. Het is voor veel mensen nog een ver-van-mijn-bed-show. Gebruik herkenbare benamingen zoals wokreepjes of veggie balletjes. Het is niet nodig om bij elk veggie gerecht veggie of vegetarisch te vermelden. Met een groen blaadje 🌱 of een groene V duidt je op een subtiele manier de aard van het gerecht aan.
  • Presentatie
    Gestoofde gerechten belanden vaak als een ‘kwak’ op een bord. Voorkom dit door je gerecht af te werken met veggie balletjes, gefrituurde of verse kruiden, knapperig geroosterde noten of pitten. Serveer er een fris slaatje bij of een extra groente. En denk bij de keuze van je groenten ook na over het kleurenpallet van je gerecht.

STEAK geeft smaak aan je veggie gerecht. Hier bedoelen we niet de steak van de slager maar het acroniem.

Smaak      zorg voor voldoende umami in je gerecht
Textuur    kies voor verschillende texturen in je gerecht (knapperig, smeuïg,..)
Eiwit        voeg voldoende plantaardige eiwitten toe om je gerecht vullend te maken
Anders     probeer andere smaken, experimenteer met kruiden en combinaties
Kleur       voeg kleur toe aan je bord, zorg voor een aantrekkelijke presentatie

bron: EVA vzw


Ga jij dit jaar de uitdaging aan?

Registreer je deelname!

Tover dé ultieme veggie interpretatie van een wereldgerecht uit je koksmuts.


Dit waren de winnaars van vorige edities:
Beat the Classics
Streetfood battle

Ontdek de winnende recepten:
Beat the Classics
Streetfood battle


CONTACTEER ONZE PARTNERS

ALPRO Camille De Clippele | Camille.DeClippele@danone.com 

ARDO Peter De Wandel | Peter.de.Wandel@ardo.com

ELECTROLUX PROFESSIONAL Chloe Beerten | benelux@electroluxprofessional.com

GREENWAY Luc De Jaegher |luc@greenway.be| +32 476 54 46 89 

SUD'N'SOL Patrick Verhamme | Patrick.Verhamme@fasg.be 

VERSTEGEN Marisa Herman | mherman@verstegen.be

Blijf op de hoogte