Beat the Classics - tips & tricks

ChefsproVeggie en partners lanceren een tweede wedstrijd!
Vorig jaar gingen de Streetfood recepten in battle, dit jaar tackelen we de Classics.

Op deze pagina vind je tips & tricks en zetten we de verschillen tussen vegetarisch en veganistisch op een rijtje.

Cpv Website 3 Kopie

Een gerecht is vegetarisch als het geen ingrediënten of producten bevat die afkomstig zijn van gedode dieren. Een gerecht is veganistisch als het geen dierlijke producten bevat.

  • BOUILLON:
    Kip-, runds- of visbouillon wordt gemaakt met slachtafval en is bijgevolg niet vegetarisch en niet veganistisch..

  • GELATINE:
    Is afkomstig van slachtafval, dus niet vegetarisch en niet veganistisch

  • HONING:
    Voor honing wordt geen dier gedood dus het is vegetarisch, maar het is een dierlijk product dus niet veganistisch.

  • EIEREN:
    Voor eieren wordt geen dier gedood dus het is vegetarisch, maar het is een dierlijk product dus niet veganistisch.

  • ZUIVEL:
    Voor zuivel wordt geen dier gedood dus het is vegetarisch, maar het is een dierlijk product dus niet veganistisch.
    LET WEL! Veel kazen zijn gestremd met lebferment, een slachtproduct afkomstig van de maag van een kalf. Hoewel niet alle vegetariërs dit onderscheid maken, zijn enkel kazen gestremd met microbieel stremsel echt vegetarisch.

lees meer >>


TIPS & TRICKS

  • Umami
    Mensen missen soms de smaak van gebakken voedsel in veggie gerechten. Rooster een deel van je groenten, bak de rijst, gratineer je gerechten of verwerk iets gefrituurd in je gerecht.
  • Kruiding
    Maak rijkelijk gebruik van smaakmakers zoals gedroogde en verse kruiden, marinades, sojasaus, look, gember en gomasio.
  • Textuur
    Een gerecht dat alleen uit zachte groenten met puree en saus bestaat is niet aantrekkelijk. Verwerk er iets met een korstje in, dat geeft meteen meer structuur: gebakken aardappelen, een loempia, een groentetaartje, wat rauwkost of kort geblancheerde groenten, gebakken noten of pitjes. Er is meer dan voldoende keuze om je veggie gerecht dat aantrekkelijke en smakelijke extraatje te geven.
  • Naamgeving
    Geef je gerecht een catchy naam. Beschrijf het gerecht zo smakelijk mogelijk. ‘Thaise curry met wokreepjes en dampende rijst’ verleidt meer dan ‘curry met tofu’. Ongewone benamingen - zoals tofu of seitan - kunnen afschrikken. Het is voor veel mensen nog een ver-van-mijn-bed-show. Gebruik herkenbare benamingen zoals wokreepjes of veggie balletjes. Het is niet nodig om bij elk veggie gerecht veggie of vegetarisch te vermelden. Met een groen blaadje 🌱 of een groene V duidt je op een subtiele manier de aard van het gerecht aan.
  • Presentatie
    Gestoofde gerechten belanden vaak als een ‘kwak’ op een bord. Voorkom dit door je gerecht af te werken met veggie balletjes, gefrituurde of verse kruiden, knapperig geroosterde noten of pitten. Serveer er een fris slaatje bij of een extra groente. En denk bij de keuze van je groenten ook na over het kleurenpallet van je gerecht.

STEAK geeft smaak aan je veggie gerecht. Hier bedoelen we niet de steak van de slager maar het acroniem.

Smaak      zorg voor voldoende umami in je gerecht
Textuur    kies voor verschillende texturen in je gerecht (knapperig, smeuïg,..)
Eiwit        voeg voldoende plantaardige eiwitten toe om je gerecht vullend te maken
Anders     probeer andere smaken, experimenteer met kruiden en combinaties
Kleur       voeg kleur toe aan je bord, zorg voor een aantrekkelijke presentatie


bron: EVA vzw


INSPIRATIE


Ga jij dit jaar de uitdaging aan?

Registreer je deelname!

Tover dé ultieme veggie interpretatie van een klassieker uit je koksmuts.

Blijf op de hoogte